Wanneer je eenmaal het besluit hebt genomen om een veganistisch restaurant te beginnen, is het vervolgens zaak om daar dé perfecte locatie voor te vinden. Maar wanneer is een locatie perfect? Niet te groot, niet te klein, beetje centraal gelegen, fijne buren… allerlei facetten waar je rekening mee moet houden. 

Zo waren we inmiddels al ruim een jaar bezig met onze zoektocht naar dé geschikte locatie voor ons vegan restaurant. Veel locaties hadden we al bekeken en bezocht, maar geen een deed ons hart sneller kloppen. Tot we een halfjaar geleden de kaaswinkel aan de Koningstraat 5 zagen. ik was op slag verliefd op de ligging, de geschiedenis, het pand zelf, de sfeer… Do vond het te klein. Net als de makelaar die zei dat het onmogelijk was om hier een vegan restaurant te vestigen. Jammer. 

Vechten voor je droom

Ik kon de plek niet loslaten. Dat ik het jammer vond was een feit. Maar ik kon er zelfs niet van slapen. Wat kon ik doen om ervoor te zorgen dat dit pand het pand zou worden voor ons vegan restaurant? Ik besloot op onderzoek uit te gaan. 

Vechten voor je droom zal per heden altijd mijn excuus zijn. Want met een beetje research bleek al gauw dat Do simpelweg last had van haar vrouwelijke inzicht en de makelaar ongelijk. HET KAN WEL! 

Het pand stond al een tijdje te koop, dus ik was al bang voor de volgende tegenslag: dat ie al verkocht was. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn, maar al snel begreep ik wat daar de reden voor was. Het pand was veel te duur. En dus alsnog: Dag vegan restaurant in de Koningstraat 5.

Haarlems geduld

Het pand had ik zeker in gedachten nog niet losgelaten, maar ik had al wel geaccepteerd dat ik hier geen controle over had. In de tussentijd vrijwel dagelijks met Do gesproken over hoe te gek die locatie wel niet was. Een monumentaal pand op zo een goede ligging. Precies groot genoeg om het vegan restaurant samen te runnen. Hardop fantaseren, dat heeft wel een aantal weken geduurd. 

Tot we plotseling een telefoontje kregen van Haarlems-horeca-legende Vincent Kroon, de eigenaar Haarlems beroemde wijnbaar Viqh, tevens eigenaar van de Koningstraat 5! Na een goed eerste gesprek begon mijn hoop weer te leven en besloot ik dat dit pand nou eenmaal wat Haarlems geduld vereiste. Het balletje ging eindelijk rollen. De vraag was niet meer waar we ons vegan restaurant gingen vestigen, maar wanneer we erin konden. 

En dat mede dankzij de bruggenbouw-visie van Vincent, die door zijn geloof in ons concept het startsignaal is geweest waardoor we nu eindelijk beginnen aan het realiseren van onze vegan droom. En dan hebben wij ook nog het geluk dat wij zijn kennis als wijnimporteur mogen inzetten om de juiste wijnen te kiezen voor bij onze gerechten. Want een ding is zeker: De wijnen van Viqh komen straks bij ons op de kaart!

Vegan restaurant under construction
Van Kaaswinkel naar Vegan Restaurant – alle handjes helpen

Van kaaswinkel naar vegan restaurant

De transformatie van kaaswinkel naar vegan restaurant in een rijksmonument heeft nogal wat voeten in de aarde. Een bar, professionele keuken en uiteraard toiletten moeten alleen nog gebouwd worden voordat wij ons een waardig vegan restaurant mogen noemen. Maar het feit dat wij Haarlem bijna mogen verblijden met het eerste vegan restaurant in de stad brengt ons zoveel energie en motivatie! 

New Vegas verbouwing
Work hard, play hard

Na 12 maanden zoeken, 3 maanden langzaam de hoop opgeven en 3 maanden wachten  kunnen we nu eindelijk beginnen met het eigenhandig bouwen van onze droom: Ons veganistische restaurant Het wachten heeft ons beloond. 

We geven onszelf tot december om de kaaswinkel (inclusief gratis kaas-au-de-toilette) om te toveren tot het eerste vegan restaurant in Haarlem. Dat er veel gaat veranderen is een feit dat we graag vastleggen en met het openbaar publiek delen in deze blogposts en online. Dus ben je benieuwd wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren? Volg dan de verbouwing en deze posts.